Nalewki owocowe sprzedawane w sklepach w większości przypadków nie mają nic wspólnego z owocami. W sklepowej nalewce wiśniowej lub popularnej cytrynówce znajdujemy zwykle sztuczne barwniki i aromaty. Jeśli chcemy napić się dobrej nalewki musimy ją przyrządzić samemu. Dobrym wyborem będzie domowa cytrynówka, gdyż cytryny są łatwo dostępne w sklepach przez cały rok.
Domowa cytrynówka to połączenie spirytusu, cytryn, cukru oraz wody. W celu jej przygotowania wystarczy obrać cienko 3-4 cytryny oraz wycisnąć z nich sok, skórkę z cytryny należy zachować. Następnie należy zagotować około 500 ml wody ze szklanką cukru. Otrzymany syrop wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do niego pół litra spirytusu. Powstałym płynem zalać skórki z cytryny. Całość należy odstawić na około 2 tygodnie. Po tym czasie cytrynówka jest już gotowa do spożycia.