Każdy z nas kiedyś pewnie skusił się na frytki, nawet jeśli jesteśmy świadomi tego, że nie są one do końca zdrowe. Silna wole zwykle ostatecznie kapituluje wobec zapachu świeżo usmażonych, chrupiących frytek. Każdy lokal gastronomiczny na świecie wie, że najlepszy sposób ich podania to po prostu pospanie odrobiną soli, nieco bardziej zaawansowana opcja zaleca spożywanie z ketchupem a szkoła brytyjska uznaje tylko frytki w połączeniu ze smażoną rybą.
Przekąska niewątpliwie smaczna i popularna, ale ze względu na smażenie w głębokim oleju, jednocześnie niezbyt pozytywnie wpływająca na zdrowie. Są jednak smakosze, którzy nie wyobrażają sobie funkcjo wania bez porcji frytek.
Jeśli zdecydujemy się jednak popełnić mały dietetyczny grzech, należy pamiętać o kilku rzeczach. Frytkownica elektryczna jest najlepszym urządzeniem do produkcji tej przekąski. Nie warto tracić nerwów, czasu i składników na smażenie w zwykłych garnkach, ponieważ ich ścianki są zbyt cienkie, aby zapewnić optymalną obróbkę ziemniaków. W starciu z rozgrzanym olejem, klasyczne urządzenia gastronomiczne nie mają większych szans. Frytkownice elektryczne zapewnią nam wydajniejsze smażenie, ponieważ umożliwiają stałą kontrolę temperatury. Urządzenia gastronomiczne, takie jak profesjonalne frytkownice ułatwiają również odławianie już usmażonych frytek. Zainstalowane w nich, poręczne sitko eliminuje konieczność stosowania cedzaków i durszlaków, niezbędnych podczas smażenia w klasycznym garnku. Sprzęt gastronomiczny, który dodatkowo zapewnia optymalne nagrzewanie, można uznać za prawdziwie profesjonalny. Pośród gastronomiczne mity można włożyć historię o tym, że szybko i mocno rozgrzany olej gwarantuje równie szybkie i sprawne usmażenie frytek.
Dlaczego jednak tak kochamy frytki? Właśnie ze względu na prostotę ich przygotowania, ograniczającą się do obrania i pokrojenia surowych ziemniaków oraz wrzucenia ich do gorącego tłuszczu. Współczesny człowiek nie ma czasu czekać na wysublimowane, kilkudaniowe posiłki, dlatego preferuje raczej szybkie przekąski. Nawet niewielka porcja frytek zapewnia dużą ilość energii, która również jest bardzo ważna dla sprawnego funkcjonowania nowoczesnego obywatela. Odzwierciedleniem tych potrzeb są właśnie współczesne urządzenia gastronomiczne. Na specjalistycznym rynku furorę robią frytkownice, opiekacze, naleśnikarki oraz sprzęt taki jak np. grill elektryczny. Wszystkie one są stworzone głównie z myślą o przyrządzanie szybkich, wysokokalorycznych posiłków. Wspomniane wcześniej urządzenia dla gastronomii zwykle są wyspecjalizowane w kierunku przygotowywania jednego tylko dania, mimo to, nie tracą na popularności. Takie wyposażenie gastronomii zapewni restauratorowi stałe zyski, ponieważ współczesny człowiek ani myśli zwolnić, nawet na czas posiłków.
Zmieniają się jedynie trendy, jeszcze kilkanaście lat do dyspozycji klientów były jedynie klasyczne proste frytki. Dzisiaj, frytkownice są pełne wynalazków, takich jak ziemniaczane księżyce, spiralki bądź frytki karbowane. Niezmienny pozostaje szum oleju wypełniającego urządzenia gastronomiczne oraz burczące brzuchy nowoczesnych ludzi.