Wyjeżdżając w okresie wakacyjnym jesteśmy bardziej podatni na testowanie, odkrywanie i próbowanie nowych rzeczy. Wakacje to okres, w którym częściej podejmujemy wyzwania. Mamy przed sobą perspektywę najczęściej dwóch tygodni, w których jesteśmy wolni od stresu, wczesnego wstawania i zmartwień. Codzienność nas w tym czasie w ogólnie nie dotyczy. Takie zresetowanie organizmu jest kluczowe dla jego regeneracji. Często decydujemy się na podjęcie nowych wyzwań, sprawdzamy nasze umiejętności w sportach, których nie możemy uprawiać na co dzień. Kosztujemy jak smakuje lokalna żywność. Jesteśmy odważniejsi i cieszymy się życiem. Jest to nasz czas na rozwój, którego nie możemy zaznać w czasie zajętym przez pracę i obowiązki związane z rodziną, domem. Otwieranie umysłu na to co nowe, może spowodować że poszerzymy nasza perspektywę i będzie pozytywniej podchodzić do naszej codzienności po powrocie. Lokalna żywność, której spróbujemy podczas wyjazdów może nam pokazać inne smaki i zupełnie inną kulturę jedzenia. Każdy rejon świata ma w zasadzie swoją. Nawet w obrębie jednego państwa mamy odmienności. Sporo zależy od strefy klimatycznej i ukształtowania terenu. Jest to niesamowite, szczególnie w czasie podróży, w których zwiedzamy kilka rejonów, przemieszczając się z miejsca na miejsce. Wtedy możemy porównać nie tylko jedzenie ale również zachowanie i kulturę napotkanych ludzi. Wszystkie te doświadczenia zbieramy, żeby mieć szersze spojrzenie na to co nas otacza, jest to bardzo pomocne w samorozwoju.