Wino australijskie

0
239
Rate this post

Wino australijskie
Wina od lat goszczą na polskich stołach. Z powodzeniem zaczęły one wypierać takie trunki, jak chociażby miód pitny, czy piwo. Co roku liczba osób wybierających właśnie wino systematycznie rośnie. Wpływ na to ma wiele czynników, w tym rozszerzająca się oferta, a co za tym idzie – atrakcyjność cenowa tego alkoholu.
Niewątpliwą zaletą procesu globalizacji jest dostęp do produktów, które wytwarzane są w najbardziej odległych zakątkach świata. Wino australijskie jest tego najlepszym przykładem. Aby je zdobyć, wcale nie trzeba wybierać się w daleką podróż. Wino takie jest dostępne właściwie od ręki. Znaleźć można je w wielu polskich sklepach. A jak smakuje? Wino australijskie produkowane jest przede wszystkim z winogron odmiany Shiraz oraz Chardonnay. Nie oznacza to jednak, że każdy gatunek wina na bazie tych szczepów ma ten sam smak. Poza odmianą winogron, na walory smakowe wina wpływ ma mnóstwo innych czynników. Przykładem jest choćby klimat, który w jednym regionie czyni szczep wyjątkowo słodkim, a w innym lekko cierpkim. Kolejna ważna rzecz – bogactwo dodatkowych nut aromatycznych i smakowych. Wino australijskie bardzo często wyróżnia się cudownymi kompozycjami winogron ze śliwką, rabarbarem, czy wanilią, bądź czeremchą. I to czyni je unikalnym.