Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, będącą plagą naszych czasów. Poza czynnikami genetycznymi, przyczyną schorzenia urastającego już do rangi choroby cywilizacyjnej jest niezdrowy tryb życia. Zaniedbania pacjentów i brak skrupulatności w kontroli stanu zdrowia oraz regularności w przyjmowaniu leków mogą powodować opłakane skutki. Towarzysząca cukrzycy hipoglikemia, której występowanie wcale nie jest rzadkością, może doprowadzić nawet do śmierci.
Zdiagnozowana choroba to jednak jeszcze nie koniec świata. Przyjmowanie leków oraz stosowanie diety łagodzą przebieg i minimalizują skutki cukrzycy. Przestrzeganie zasad właściwego odżywiania się nie musi przy tym oznaczać codziennych wyrzeczeń. Żywność dla diabetyków jest obecnie łatwo dostępna. W dużych hipermarketach oraz w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością znajdują się całe działy produktów, z których można skomponować smaczny, pełnowartościowy posiłek, nie zawierający groźnego dla chorych cukru.
Dobrą wiadomością dla wszystkich łasuchów jest to, że żywność dla diabetyków to nie tylko razowe makarony i owsianki, ale również słodycze. Oferta produktowa jest w tej kategorii naprawdę bogata. Żelki, wafle, ciastka i inne przekąski diabetycy mogą jeść bez obaw i wyrzutów sumienia. Łatwo też o półprodukty spożywcze, z których przygotujemy odpowiedniki grzesznych, słodzonych cukrem deserów.
Żywność bez cukru nie jest zarezerwowane wyłącznie dla diabetyków. Sięgać po nie może każdy miłośnik zdrowego żywienia. Polecane są też osobom walczącym z nadprogramowymi kilogramami – produkty bez cukru mają obniżoną ilość węglowodanów, a tym samym niższą wartość kaloryczną.