Dieta w chorobach wątroby i Dieta odkwaszająca

0
189
Rate this post

Dieta odkwaszająca i dieta w chorobach wątroby

Zalety diety odkwaszającej

Coraz częściej spotyka się z terminem zakwaszenia organizmu. Występuje wtedy, kiedy w naszym organizmie zaburzona jest równowaga kwasowo-zasadowa. Duży wpływ na to ma nasz sposób odżywiania się oraz ćwiczenia fizyczne. Zakwaszenie charakteryzuje się złym samopoczuciem i przewlekłym zmęczeniem. Dieta odkwaszająca ogranicza spożycie mięs, jajek, pieczywa oraz makaronów. Dopuszcza produkty, takie jak kasze, orzechy, niektóre owoce i warzywa. Warto jednak dodać do niej regularny wysiłek fizyczny oraz zrezygnować z używek takich jak papierosy, alkohol czy mocna kawa. Polecane jest picie dużej ilości płynów i spożywanie mniejszych, ale regularnych porcji posiłków. O tym jak istotna jest rola odżywiania na nasz organizm wiedzą także osoby chorujące przewlekle. Dieta w chorobach wątroby powinna być skonsultowana z lekarzem, który doradzi nam jakie produkty najlepiej wybierać. Zalecane są posiłki lekkostrawne z dodatkiem łagodnych przypraw, najlepiej gotowane na parze lub we wodzie z minimalnym dodatkiem soli. Warto w tym przypadku wybierać chude mięsa.