Szparagi długie, smaczne,zdrowe warzywa

0
195
Rate this post

Wiosna to najlepsza pora jeśli chodzi o naszą kuchnię. Pojawiają się długo oczekiwane zielone warzywa. Pierwsze w sezonie letnim na naszych talerzach pojawiają się szparagi. Piękne, smukłe, z przepięknymi główkami kojarzą nam się przede wszystkim z wykwintną kuchnią.
Fantastycznie sprawdzają się też w daniach prostych, łatwych i szybkich do zrobienia. Szparagi będą fantastycznie smakować w tarcie. Jest to bardzo proste danie. Wystarczy tylko podpieczone francuskie ciasto, na którym układamy szparagi i pieczemy do momentu aż one zmiękną. Do tego ser Gruyere. Jego wyrazisty smak doskonale skomponuje się ze szparagami. W szparagach najlepsze są oczywiście ich górne części. Należy pamiętać by zielonych szparagów nie obierać. Pod ich wierzchnią częścią znajduje się bardzo dużo odżywczych składników takich jak: magnez, żelazo, potas, fosfor, mangan czy jod. Na straganach możemy znaleźć dwa rodzaje szparagów: zielone i białe. Podczas kupowania należy sprawdzić czy są przede wszystkim świeże. Pędy powinny być lekko wilgotne i łatwo powinny się łamać. Szparagi gotujemy w całości, ustawiamy je pionowo w garnku z osoloną wodą. Szparagi tez świetnie smakują w zupie. Ugotowane kroimy na kawałki i delikatnie podsmażamy na maśle z odrobina cebuli. Potem do wywaru, który mamy po ugotowaniu szparagów wlewamy bulion, wrzucamy nasze składniki i śmietanę z żółtkiem. Do dekoracji dodajemy główki szparagów. Grzanki będą doskonałym uzupełnieniem naszego dania.