Coraz więcej mówi się o tym, jak duże znaczenie w naszej codziennej diecie mają warzywa oraz owoce. Nic więc dziwnego, że staramy się sięgać po nie coraz częściej, nie tylko w surowej formie, ale także wykorzystując je podczas gotowania. Wiedząc, jak wysoko cenione są właściwości odżywcze szpinaku, często szukamy sposobu, by przemycić go do swojej diety.
Delikatnie przesmażony szpinak może stanowić dodatek do wielu potraw. W wersji wegetariańskiej można podać go na przykład z ziemniakami i z jajkiem. Z kolei w mięsnym obiedzie może z powodzeniem zastąpić surówkę lub gotowane warzywa. Świetnie sprawdzi się także jako farsz. Dobrze przyprawiony szpinak doda smaku pierogom, naleśnikom czy drobiowym roladkom.
Z kolei surowy szpinak zyskuje ogromną popularność jako dodatek do różnego rodzaju koktajli. Popularne smoothie cieszą się ogromnym zainteresowaniem ze względu na zawarte w nich wartości odżywcze oraz łatwość ich przygotowania. Popularnie wykorzystuje się je jako pomysł na lekką kolację, przekąskę po treningu lub między posiłkami.