Goździki – jak ich używać?

0
309
Rate this post

Jedni je kochają inni wręcz nie nienawidzą ich smaku. Goździki, czy warto ich używać w kuchni?

Goździki należą do grupy bardziej aromatycznych przypraw. Mają dosyć intensywny zapach, który nie każdemu odpowiada. Są osoby, które dodają je do wielu dań, ale jest i dosyć spora grupa tych, którzy nie zjedzą żadnej potrawy, do której dodano chociaż jedno ziarenko goździka. Przyprawa ta najczęściej używana jest w święta Bożego Narodzenia. Jest doskonałym dodatkiem do kompotu z suszu, czy też doprawia się nią świąteczne wędliny. Na co dzień używana jest nieco rzadziej. Jest to przyprawa korzenna, która w nadmiarze potrafi zawładnąć smakiem danej potrawy, dlatego nie można dodawać jej zbyt dużo. Goździków używa się do doprawienia pierniczków, a także do sosów i wielu marynat. Wiele osób wbija je w cebulę, aby dodały smaku potrawie, a jednocześnie, aby w niej nie zginęły i aby łatwo je było można wyjąć. W święta Bożego narodzenie, goździki wbija się w pomarańcze, aby nadały zapachu. W Chinach goździki mają bardzo ciekawe wykorzystanie. Mieszkańcy żują je, aby poprawić sobie oddech. Jest to logiczne, gdyż przyprawa jest bardzo aromatyczna i z pewnością zneutralizuje wszelkie nieprzyjemne zapachy z jamy ustnej. Goździki mają swoje właściwości medyczne. Parzy się z nich herbatkę, która doskonale wpływa na problemy z żołądkiem. Przegryziony goździk jest doskonałym lekiem na ból zęba. Jak widać jest to bardzo wszechstronna potrawa. Jest aromatyczna, ma mocny zapach, ale posiada też właściwości zdrowotne i chociażby dlatego warto jej używać w kuchni. Może nie codziennie, ale raz na jakiś czas dobrze jest ją dodać do potrawy, zwłaszcza tej ciężkostrawnej.