Kawa – jak najlepiej przechowywać

0
191
Rate this post

Mała czarna z samego rana do śniadania. Żeby była wyśmienita nie wystarczy tylko byśmy kupili naszą najlepszą kawę. Bardzo duży wpływ na smak i aromat kawy ma jej przechowywanie.
Bez względu na to czy pijemy kawę mieloną czy rozpuszczalną to z czasem jej świeżość czy smak staje się mniej aromatyczny, intensywny. Można jednak temu zapobiec przechowując ją w odpowiedni sposób. Przed wietrzeniem, pochłanianiem innych zapachów czy oddziaływaniem wilgoci zabezpiecza kawę fabryczne opakowanie. Kawa dłużej utrzyma swoje walory jeśli po otwarciu takiego opakowania dokładnie zawiniemy jego górną krawędź i zamkniemy klipsem. Przygotowane w ten sposób opakowanie najlepiej jeszcze włożyć do pojemnika z silikonową uszczelką. Pojemnik trzymany w szafce może być ze szkła, ale jeżeli kawę trzymamy na wierzchu najlepiej jak by nieprzezroczysty. Dzięki temu promienie słoneczne nie będą miały negatywnego wpływu na kawę. Zmiany temperatury i wilgoć bardzo źle działają, dlatego tez nie powinno się jej trzymać w pobliżu kuchenki, piekarnika czy nawet zlewu. Wiele osób przechowuje kawę w lodówce a to nie jest najlepszy pomysł. Niska temperatura bardzo źle wpływa na zawarte w kawie aromatyczne. Zbyt długo trzymana w takich warunkach szybko straci aromat. Dodatkowo może jeszcze pochłaniać zapachy innych produktów trzymanych w lodówce. Najlepiej kupować mniejsze porcje kawy. Wtedy szybciej ją zużyjemy i będziemy mieli pewność że nie straci swoich walorów smakowych i zapachowych.