Panuje błędne przekonanie, że tłuszcze powodują nadwagę, problemy z sercem oraz wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu. Ale czy aby na pewno? Zdrowe tłuszcze, do których zaliczyć można m.in. olej kokosowy, masło klarowane, olej konopny czy lniany, nie tylko nie przyczynią się do wzrostu naszej wagi, ale pozytywnie wpłyną na stan całego organizmu. Zawierają szereg witamin i minerałów, które wzmocnią układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy, hormonalny. Pomagają chronić przed nowotworami, a nawet wykazują działanie przeciwbólowe.
Tuczy przede wszystkim cukier oraz wszelkie jego zamienniki dodawane do wielu produktów, np. syrop glukozowo-fruktozowy. Sama chemia. W popularnym, owocowo-warzywnym soczku dla dzieci, w szklance napoju zmieściło się aż siedem łyżeczek cukru. Dziś dodaje się go wszędzie, do chleba, jogurtów naturalnych, płatków śniadaniowych. Można by tak długo wymieniać. Dlatego w trosce o zdrowie nasze i naszych najbliższych warto czytać składy produktów i unikać tych, z dodanym cukrem.