Żeberka z fasolą

0
337
Rate this post

Składniki:

1. 80 dag żeberek wieprzowych
2. 1 puszka białej fasoli
3. 4 łyżki pikantnego keczupu
4. 3 ? 4 łyżki oleju
5. 1 szklanka soku pomidorowego
6. 3 ząbki czosnku
7. 2 cebule
8. Majeranek
9. Zioła prowansalskie
10. Słodka, mielona papryka
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pokroić żeberka, umyć, osuszyć. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Kawałki żeberek natrzeć czosnkiem, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonymi ziołami i posmarować keczupem. Wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny, żeby mięso przeszło smakiem przypraw.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć żeberka i zrumienić na dosyć dużym płomieniu. Zrumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Fasolę osączyć z zalewy i rozsypać na żeberkach. Cebulę obrać i posiekać dosyć grubo a następnie wymieszać z sokiem pomidorowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać równomiernie po żeberkach i fasoli. Wstawić na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.