W każdym kraju domowa kuchnia wygląda inaczej. Wynika to z tradycyjnych i historycznych uwarunkowań, ale też związane jest z mikroklimatem danego miejsca i występowania produktów. Warto próbować nowych kuchni, by poznać niepowtarzalne smaki, ale również urozmaicać kuchnię polską. Największą popularnością w Polsce cieszy się kuchnia włoska. Szczególnie znane są pizze, makarony i lasagne. Dania te nie są skomplikowane, dlatego chętnie serwuje się je w restauracjach, jak i wiele osób robi je we własnym domu. Kuchnia grecka to kolejna z popularnych opcji. Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Obfita w świeże warzywa, dobrej jakości oliwy, pyszne sery, mięsa i ryby, zaskoczy niejedną osobę. Popularne potrawy to mussaka, gyros, pita czy tzatziki. Nie można zapomnieć również o sałatce greckiej, która składa się z warzyw, oliwek, sera feta, oregano i oczywiście oliwy. Wciąż nieco mniej znana jest w Polsce kuchnia francuska, którą kojarzy się głównie ze skorupiakami czy żabami. Warto jednak zapoznać się lepiej z daniami francuskimi.