Gotowanie może sprawiać olbrzymią frajdę, jeśli tylko mamy za sobą odpowiedni czas praktyki lub zwyczajnie mamy do tego smykałkę. Własnoręcznie zrobione kulinaria mogą uświetnić każdą okazję czy spotkanie z przyjaciółmi, a przy okazji możemy wymienić się przepisami, trafiając na innych pasjonatów sztuki kuchennej. Jeśli robimy dania mięsne, to szczególnie polecanym mięsem jest drób. Gotowanie czy smażenie drobiu nie jest szczególnie trudne, a mięso to wyróżnia się szczególną miękkością i delikatnym smakiem, który możemy łatwo podkreślić, dodając do niego zioła i warzywa. Poza tym warto dodać, że drób jest w miarę lekkostrawny, zawiera dużo białka i witamin na czele z witaminą B12. W sklepach najłatwiej jest oczywiście dodać mięso z kurczaka. Warto wiedzieć, jak je przygotować tak, aby nie straciło zbyt dużo wody, bo drób traci jej więcej niż inne rodzaje mięsa. Kurczak będzie wyjątkowo smakował na przykład z chińskim sosem słodko-kwaśnym albo w sosie śmietanowym, w małych kawałkach jako przekąska.