Wino chilijskie

0
221
Rate this post

Z jakich win słynie Chile?
Wino do Chile przywędrowało wraz z konkwistadorami hiszpańskimi, którzy to przywieźli ze sobą winorośle, by produkować z nich wino liturgiczne. Obecnie w Chile znajduje się ponad 100 000 ha winnic. Wino chilijskie w Polsce to przede wszystkim, najbardziej znane, czerwone carménère o owocowo-korzennym aromacie (mylone często z Merlotem). Popularne jest jednak zdecydowanie więcej odmian, zarówno czerwonego, jak i białego wina. Wino chilijskie to przede wszystkim niewygórowana cena, dobra jakość i prostota, co przyczynia się doj jego rosnącej popularności na arenie międzynarodowej. Chile rozciągnięte jest z północy na południe na długość 4,3 tys. km – jest to dość strategiczne dla uprawy winorośli, gdyż kraj zróżnicowany jest pod względem klimatycznym, co pozwala na hodowanie wielu różnych szczepów. Wino chilijskie pochodzi z winnic umiejscowionych w regionach: Atakama, Coquimbo, Aconcagua, Valle Central i Sur. Każdy z tych regionów ma swoje cechy charakterystyczne i cechuje się innym winem. Obecnie Chile, pod względem ilości produkowanych win, plasuje się na 6. miejscu na świecie i na 2. miejscu w Ameryce południowej. Niektóre z marek win chilijskich to np.: Luis Felipe Edwards, Falernia, Los Vascos, Premier, Vina Maipo, Tenta, Maycas del Limari, Fiesta del Mundo czy Espiritu de Chile.