Zauważyłem kilka dni temu, że znaczna część moich znajomych nie ma tak naprawdę pojęcia o znaczeniu słowa „gastronomii”. Podejrzewam, że problem ten dotyczy również znacznej części społeczeństwa, więc postanowiłem napisać krótki tekst, który wyjaśni ten temat z maksymalną prostotą. Zapraszam do lektury.
Gastronomią nazywamy specyficzny rodzaj działalności gospodarczej polegający na prowadzeniu otwartych zakładów żywienia zbiorowego. Takimi zakładami mogą być chociażby bary, stołówki, czy restauracje. Sam termin wychodzi od greckich słów oznaczający żołądek oraz prawo, bądź ustawę.
Jeśli chodzi o wyposażenie gastronomii, to oczywista jest konieczność obecności takich mebli, jak stoły i krzesła. Bardzo ważne jest również zadbanie o takie rzeczy, jak sztućce, talerze oraz miski, w których podawane są zupy. Bez właściwego wyposażenia bar, czy stołówka, nie mają absolutnie racji bytu i prędzej, czy później zbankrutowałyby, ponieważ nikt nie przychodziłby do restauracji, gdzie nie można zjeść obiadu w kulturalny i cywilizowany sposób.