Pasztet z kalafiora

0
339
Rate this post

Składniki:

1. 1 średniej wielkości kalafior
2. 2 jajka
3. 20 dag sera typu feta
4. 10 dag startego sera parmezanu
5. 8 połówek suszonych pomidorów z zalewy z oliwy
6. 15 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek
7. 2 łyżki umytego i posiekanego koperku
8. 5 dag masła
9. 10 dag tartej bułki
10. Mielona gałka muszkatołowa
11. Cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kalafior umyć i podzielić na różyczki. W garnku zagotować lekko osoloną i posłodzoną wodę i wrzucić do niej kalafiora. Gotować około 10 minut, odcedzić i rozgnieść widelcem.
Do ostudzonego kalafiora dodać ser feta, parmezan, koperek i wbić jajka. Dosypać 3-4 łyżki tartej bułki i doprawić do smaku cukrem solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką; na dno wyłożyć połowę kalafiorowej masy. Na to wyłożyć pokrojone w paski pomidory i poprzekrawane na połówki oliwki. Przykryć resztą masy kalafiorowej. Wyrównać powierzchnię widelcem. Posypać tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni; wierzch ma być zrumieniony. Podawać na ciepło z ziemniakami z wody lub ze świeżym pieczywem. Na zimno też jest doskonały.