Chcąc przystąpić do poznawania tajników kuchni, musimy zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt. Na początek możemy zdecydować się na robienie dań jednogarnkowych, których gotowanie wymaga niewielkiego ekwipażu. Wystarczy dosłownie jeden garnek plus sztućce czy miski. Przygotowanie takiego dania nie wymaga wielkiego wysiłku ani długiego czasu. Do dań jednogarnkowych zalicza się też czasami kulinaria przygotowywane jako desery. Z kolei w Wielkopolsce najpopularniejszym daniem jednogarnkowym jest eintopf, czyli zupa jarzynowa. W jej skład wchodzą ziemniaki oraz kilka rodzajów jarzyn, które gotuje się razem w jednym garnku, a kiedy ich gotowanie ma się ku końcowi, dodaje się zmieszaną mąkę i mleko, a także kilka innych składników. W skład zupy nie wchodzi co ciekawe mięso. Mimo tego ma ona pyszny smak, a jej gotowanie to czysta przyjemność dzięki temu, że unika się kłopotów z wieloma naczyniami, które trzeba na zmianę napełniać, opróżniać i myć. Gotowanie dań jednogarnkowych można polecić gospodyni na każdym stopniu zaawansowania.