Kawa do ekspresów

0
110
Rate this post

Kawa do ekspresów różni się od tej do zaparzenia samodzielnie w szklance.
W ekspresach przelewowych, mieszanki kawy wypala się szybko w bardzo wysokiej temperaturze, a mieszanki do espresso wypala się dłużej i w niższej temperaturze. Mieszanki do espresso zachowują dużo aromatycznych substancji zawartych w ziarnach, przez co nie są  tak gorzkie i cierpkie.
Każdy z nas pewnie często zastanawia się, dlaczego jedna kawa jest lepsza od innej.
Kawowce najlepiej rosną w rejonach międzyzwrotnikowych i uwielbiają kąpać się w  promieniach słonecznych, dlatego te najlepsze uprawia się na terenach położonych wysoko. Odmienność smakowa kawowców zależy więc od warunków przyrodniczych i klimatycznych, w jakich się je uprawia.
Mieszanki kaw powstają przez zmieszanie ziaren różnych gatunków arabik lub arabiki z robustą. Arabica jest delikatniejsza w smaku i bardziej aromatyczna. Robusta natomiast jako najmniej wymagający gatunek kawy, jest gorzka.
Wyboru kawy trzeba dokonać indywidualnie, kierując się jej ceną i smakiem.