Kraina serem płynąca

0
235
Rate this post

Sery dla wielu z nas stanowią, podobnie jak wino, jedną z największych przyjemności życia. Sama sztuka produkowania ich należ do najbardziej wyrafinowanych.
Mleko stanowi podstawę w produkcji serów. To od niego zależy czy ser będzie doskonały, o właściwym smaku, aromacie, czy będzie miał odpowiednią konsystencję. Duże znaczenie ma oczywiście sam proces produkcji a także sposób w jaki są żywione zwierzęta i typu pastwiska. Sery zawdzięczamy ekonomicznemu wykorzystywania nadwyżek mleka. Różne kraje produkowały różne rodzaje serw. Powstają na przestrzeni wieków ale mimo to procedury ich produkcji nadal pozostają wielka tajemnicą. Gatunków sera jest bardzo wiele. Począwszy od łagodnych do bardziej pikantnych, ostrych i słonych, żółtych, twardych, miękkich, do białych twarogów i serów naturalnie dojrzewających. Kilka krajów europejskich słynie z produkcji serów. Najwięcej jednak serów produkuje się we Francji, bo około 500 gatunków. Przywiązują również ogromna wagę do jakości. Sery maja tez swoje oznaczenia. Te o najwyższej jakości oznaczane są znakiem AOC (Appelation d’Origine Controlee). Oznacza to, że pochodzą z określonego regionu, że zostały wyprodukowane i dojrzewały zgodnie ze ściśle ustalonymi regułami zgodnymi z tradycją. Do wymagań zalicza się teren, na którym pasie się bydło, rasa bydła, karma, pora wyrobu, kształt, rozmiar, metoda produkcji sera, a także sposób przechowywania. Aktualnie we Francji takim znakiem może poszczycić się ponad 30 gatunków sera.