Mięsne klopsiki z warzywami

0
266
Rate this post

Składniki:

1. Ćwierć kilograma mięsa mielonego
2. 1 jajko
3. 1 ogórek konserwowy
4. 1 ugotowany ziemniak
5. Pół ugotowanego buraka
6. 1 cebula
7. 1 łyżka śmietany
8. Olej do smażenia
9. Bułka tarta
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaka rozgnieść widelcem, buraka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Ogórka konserwowanego drobniutko posiekać, cebulę obrać drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulkę. Ostudzić. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać do niego ziemniaka, buraka i podsmażoną cebulę, wbić jajko i dodać łyżkę śmietany, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wyrobić na gładką masę.
Z masy formować nieduże klopsiki, obtaczać je w tartej bułeczce i smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron. Podawać z ziemniakami i sezonową surówką.
Tak przyrządzone klopsiki są bardziej pulchne i puszyste niż tradycyjne.