Składniki:
1. 1 duży kalafior
2. Pół kilograma mięsa mielonego drobiowego
3. 2 ząbki czosnku
4. 2 jajka
5. 4 łyżki bułki tartej
6. 2 łyżki umytego i posiekanego koperku
7. Słodka i ostra mielona papryka
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Na sos pomidorowy:
1. 1 cebula
2. 4 duże pomidory
3. 2 łyżki oleju
4. Pół szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
5. Zioła prowansalskie
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kalafior oczyścić z zielonych liści, opłukać. Włożyć w całości do dużego garnka z osoloną wodą i gotować około 15 minut. Wyjąć, odsączyć i ostudzić. Kilka różyczek ze środka wyjąć i odłożyć.
Przyrządzić farsz: mielone mięso wymieszać z jajkami, tartą bułką, koperkiem, obranym i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem a także pozostałymi przyprawami.
Przygotowanym farszem napełnić środek kalafiora i przestrzenie między różyczkami.
Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Wlać bulion, doprawić do smaku i gotować aż pomidory się rozpadną. Kalafiora włożyć do żaroodpornego naczynia i polać sosem pomidorowym. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekać 45 minut. Podczas pieczenia polewać sosem kalafiora.