Składniki:
1. 1 niezbyt duża główka czerwonej kapusty
2. 1 szczypta cukru
3. 1 łyżka masła
4. 5 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
5. 1 cebula
6. 3 twarde, soczyste jabłka
7. 3 listki laurowe
8. vegeta
9. 5 ziarenek ziela angielskiego
10. Świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z uszkodzonych wierzchnich liści, umyć, osuszyć i drobno poszatkować.
Jabłka umyć, osuszyć, cienko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać i drobno posiekać a suszone śliwki pokroić w paseczki. Pokrojone jabłka, cebulę i śliwki wymieszać z kapustą; dodać ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe, podlać niedużą ilością wody i wszystko razem dusić pod przykryciem. Gdy kapusta będzie już miękka dodać do niej masło i przyprawić do smaku cukrem, vegetą czarnym pieprzem. Wymieszać i jeszcze przez chwilkę dusić i podawać na gorąco jako dodatek na przykład do ziemniaków i grilowanego mięsa.