Wina francuskie
Bez wątpienia Francja to kraj słynący przede wszystkim z wina. Szeroki wybór smaków i aromatów zachęca do degustacji i przyciąga do siebie ponownie różnych smakoszy win.
Najpopularniejsze wina francuskie pochodzą ze śródziemnomorskiej części kraju, a są to:
– Merlot – to uniwersalny szczep z krzyżówki cabernet franc i magdaleine noire des charentes. Najlepiej czuje się w klimacie chłodniejszym, gdzie jego aromat to wiśnia, truskawka i czarna jagoda. Jednakże dobrze radzi sobie w różnych warunkach pogodowych i glebowych. Dlatego w klimacie cieplejszym jego aromat to śliwka i czekolada.
– Grenache – wytwarzane z winorośli o takiej samej nazwie, która posiada delikatny kolor, dlatego wino z niej może być produkowane na czerwone, różowe lub białe. Smaki w nim wyczuwalne to śliwka, malina i czereśnia.
– Cabernet Sauvignon – najpopularniejsza winorośl, z której produkuje się wina czerwone. Jest odporna i łatwa do uprawy w różnych warunkach. Posiada wiele aromatów, przede wszystkim jest to czarna porzeczka, a także: jeżyna, zielona oliwka, imbir oraz ziele angielskie.
– Pinot – jedna z najszlachetniejszych odmian winorośli, najbardziej wymagająca i najdłużej dojrzewająca. Daje wina słabo zabarwione, jej charakterystyczne aromaty to: jeżyna, malina, wiśnia, śliwka, owoce leśne, migdały, trufle oraz fiołki.
– Carignan – klasyczny, francuski, czerwony szczep; hodowany także we Włoszech, Hiszpanii oraz Algierii, w smaku wyróżnia się wyrazistym aromatem i delikatną kwasowością.