Por z szynką

0
183
Rate this post

Składniki:

1. 1 duży por
2. 4 grube plastry surowej szynki
3. 1 opakowanie topionego serka ? może być smakowy na przykład ziołowy lub śmietankowy
4. Vegeta
5. Olej
6. Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
7. 3 łyżki śmietany
8. 3 łyżki majonezu
9. 4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Plastry mięsa umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem owiniętym folią spożywczą. Rozbite plastry doprawić do smaku vegetą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć plastry szynki z obydwóch stron po 5 minut, a następnie kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na każdym kawałku mięsa położyć po łyżeczce serka topionego i oprószyć vegetą.
Por oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w krążki. Posypać nim mięso.
Przygotować sos: czosnek obrać, umyć, osuszyć i przepuścić przez praskę. Wymieszać ze śmietaną i majonezem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zalać sosem zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i brokułami.