Sałatka z kapusty i ananasa

0
406
Rate this post

Składniki:

1. Około pół kilograma białej kapusty
2. 1 puszka ananasów w plastrach
3. 4 łyżki naturalnego jogurtu
4. 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
5. 4 łyżki majonezu
6. Zielona pietruszka

Wykonanie:

Oczyszczoną, umytą i osuszoną kapustę drobno poszatkować. Plastry ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w niedużą kosteczkę. Pokrojone owoce dodać do poszatkowanej kapusty i dokładnie wymieszać.
Majonez połączyć z jogurtem, wymieszać, aby powstała jednolita masa. Powstałym w ten sposób sosem polać kapustę z ananasem i wymieszać. Po wierzchu posypać posiekanymi orzechami włoskimi i udekorować listkami zielonej pietruszki. Ewentualnie doprawić do smaku.
Taką sałatkę można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do drugiego dania na przykład do ziemniaków z wody i mięsa.