Żywność bezglutenowa zyskuje coraz większą popularność. Do niedawna tę dietę stosowali tylko ludzie chory na celiakię, dla których ten sposób żywienia był sposobem na zapewnienie sobie dobrego stanu zdrowia. Jednak po produkty bez glutenu sięga coraz więcej ludzi.
Żywność bezglutenowa ma wiele zalet oraz kilka wad, które omówię w tym artykule.
Zalety diety bezglutenowej ciągną się w nieskończoność, dlatego omówię tylko kilka najważniejszych punktów.
1. Redukuje dolegliwości wynikające z nietolerancji glutenu – bóle głowy, problemy trawienne, złe samopoczucie, senność, zmienne nastroje oraz problemy z układem nerwowym.
2. Obniża oraz reguluje masę tłuszczową ciała.
3. Pomaga w regulacji problemów trawiennych.
4. Reguluje gospodarkę wodną w organizmie.
5. Zmniejsza częstotliwość występowania migreny.
6. Znacznie poprawia samopoczucie.
7. Produkty bezglutenowe w większości przypadków wyprodukowane są z najwyższej jakości składników.
Niestety żywność bezglutenowa ma też swoje wady, jednak nie są one na tyle niekorzystne, aby zrezygnować z tej diety.
1. Trudny dostęp do produktów – niestety w Polsce produkty bezglutenowe nie są jeszcze tak popularne, przez co osoby chcące przejść na tę dietę muszą liczyć się z tym, że nie w każdym sklepie znajdą taką żywność
2. Wysokie ceny – produkty bezglutenowe ze względu na to, iż są trudno dostępne oraz przez to, że wykonane są z wysokiej jakości składników sporo kosztują, co może być problemem dla niektórych osób
Podsumowanie
Dieta bezglutenowa to z pewnością jedna z najlepszych znanych nam diet. Dzięki niej pozbędziemy się wielu dolegliwości oraz usprawnimy funkcjonowanie naszego organizmu. Każdy powinien się zastanowić nad stosowaniem produktów bezglutenowych w swojej diecie.