Cukinia z mięsem

0
116
Rate this post

Składniki:

1. Pół kilograma mieszanego mięsa mielonego
2. 2 duże cukinie
3. 2 czerstwe bułki
4. 1 jajko
5. Bułka tarta
6. Olej
7. Tymianek
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

1. 1 szklanka mleka
2. 2 jajka
3. 4 łyżki mąki
4. 1 szklanka startego żółtego sera
5. Pęczek zielonej pietruszki

Wykonanie:

Cukinie umyć i dokładnie osuszyć. Przeciąć każdą wzdłuż na pół i wydrążyć delikatnie pestki, aby powstały łódeczki. Oprószyć solą i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Do mięsa mielonego dodać namoczone bułki, jajko, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem, dokładnie wyrobić na gładką masę, z której następnie uformować kulki i obtoczyć je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość oleju i obsmażyć kuleczki z mięsa na rumiano. Odsączyć z tłuszczu.
Przygotować sos: jajka roztrzepać z mlekiem i mąką, dodać czosnek, starty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Dokładnie połączyć te składniki.
Łódeczki z cukinii napełnić sosem, ułożyć w nim kuleczki i lekko docisnąć. Zapiekać 50 minut w nagrzanym piekarniku(180 stopni).
Podawać z ryżem lub kuskusem.