Chałwa

0
348
Rate this post

Chałwę uwielbiają chyba wszyscy. To jeden z najbardziej znanych i oczywiście uwielbianych przysmaków na całym świecie.
Chałwę robi się z ziaren sezamu. Sezam zaś to bogactwo witamin i minerałów. Wychodzi na to, że to najzdrowszy deser. Sam sezam jest najlepszym źródłem nienasyconych kwasów omega3 i białka. Białko to można porównać do białka jaja kurzego. Ziarna sezamu są bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, E, żelazo, cynk, magnez, potas, fosfor, duże ilości wapnia oraz wyjątkowe przeciwutleniacze. Dzięki nim proces starzenia jest spowolniony, a do tego walczą z wolnymi rodnikami, i obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Sezam także zapobiega wchłanianiu się złego cholesterolu. Sezam, bez względu pod jaką postacią, bardzo łatwo jest przyswajany przez organizm. Chałwę możemy zrobić sobie sami w domu. Wystarczy tylko szklanka sezamu i kilka łyżek miodu. Sezam podprażamy na suchej patelni. Nie zapominajmy mieszać go, gdyż może łatwo się przypalić. Jak tylko będzie przyrumieniony zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ziarna mielimy np. w młynku do kawy lub w blenderze. Do powstałego proszku dodajemy miód i bardzo dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Zrobi się plastyczna masa, do której możemy dodać nasze ulubione aromaty, kakao czy posiekane orzechy. Wkładamy naszą masę do foremki a następnie na ok. pół godziny do lodówki. Po tym nie pozostaje nam nic innego jak tylko delektować się cudownym smakiem naszej chałwy. Zdrowy deser i w dodatku łatwy do zrobienia.