Składniki:
1. 20 dag cienkich plasterków konserwowej szynki
2. 30 dag szynki wędzonej
3. 2 ogórki korniszony
4. 2 papryki
5. 1 cebula szalotka
6. 3 łyżki pieczarek z zalewy
7. Pół litra warzywnego bulionu
8. 2 łyżki posiekanego szczypiorku i czosnku niedźwiedziego
9. Sok z połówki cytryny
10. Sos sojowy
11. 3 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Bulion warzywny zagotować i w gorącym rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Bulion z żelatyną doprawić do smaku posiekanymi ziołami, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Formę keksową schłodzić i galaretą zalać dno i boli foremki, a następnie wyłożyć plastrami szynki konserwowej.
Papryki umyć, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić. Korniszony pokroić według uznania. W keksowej formie układać warstwami kawałki szynki wędzonej i rozdrobnione warzywa, każdą warstwę zalewać galaretką aż do wyczerpania składników. Całość schładzać kilka godzin.
Przed podaniem foremkę włożyć na chwilkę do ciepłej wody, aby galaretka odeszła od boków foremki i wyłożyć ją do góry dnem na półmisek.