Składniki:
1. 1 cały sprawiony kurczak
2. 1 cebula
3. 1 seler (20 dag)
4. 1 szklanka ryżu
5. 5 dag rodzynek
6. 5 dag posiekanych migdałów
7. 2 ząbki czosnku
8. 3 łyżki oleju
9. 1 łyżeczka startego imbiru
10. 1 łyżeczka skórki cytrynowej
11. 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
12. Szczypta kurkumy
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć, natrzeć czosnkiem. Cebulę i seler obrać, umyć i pokroić w drobniutką kosteczkę.
Rozgrzać na patelni olej i zeszklić na nim cebulę, dodać seler i przesmażyć razem przez 3 minuty. Dodać suchy ryż i szczyptę kurkumy; zalać 2 szklankami wody i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki. Pod koniec dodać rodzynki, migdały, skórki cytrusowe i imbir. Wnętrze kurczaka napełnić ryżem i włożyć do brytfanki, podlać wodą i wstawić do piekarnika (180 stopni).
Piec godzinę, co jakiś czas polewając kurczaka wytworzonym sosem, lub wodą.