Gulasz z chili

0
123
Rate this post

Składniki:

1. Około 60 dag łopatki wieprzowej
2. 1 papryczka chili
3. 1 cebula
4. 2 średnie pory
5. 20 dag pieczarek
6. 4 łyżki oleju
7. 1 łyżeczka curry
8. 1 łyżeczka mielonego kminku
9. Szklanka śmietany
10. 1 łyżka mąki pszennej
11. Sól

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć, a następnie pokroić w dosyć dużą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Oczyścić pieczarki, por i Papryczkę chili. Por pokroić w talarki, pieczarki na plastry a papryczkę drobno posiekać.
W rondlu rozgrzać połowę oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać mięso i podsmażyć. Oprószyć solą, curry i kminkiem. Podlać wodą i dusić na wolnym ogniu.
Resztę oleju rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim pieczarki dodając papryczkę chili a następnie podlać małą ilością wody o poddusić 10 minut, następnie dodać por i zestawić patelnię z ognia.
Kiedy mięso będzie już miękkie, gulasz zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i gotować jeszcze 5 minut a na koniec dodać grzyby z porem. Podgrzać i podawać z ryżem.