Składniki:
1 cykoria
10 dag pieczarek
20 dag kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
1 strąk zielonej papryki
1 strąk czerwonej papryki
1 małą cebula
Pół pęczka szczypiorku
Pół pęczka zielonej pietruszki
Pół pęczka koperku
Rzeżucha,
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju
15 dag jogurtu
1 łyżka majonezu
1 łyżka keczupu
Sól, pieprz, cukier papryka
Wykonanie:
Cykorię oczyścić, umyć oddzielić twardy głąb, przekroić na połówki. Kapustę pekińską, oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć w ściereczce.
Marchew obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub pokroić w bardzo cienkie słupki. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w całe krążki, cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Umyć i osuszyć rzeżuchę.
Przyrządzić sos ziołowy: ocet (z białego wina) wymieszać z solą, pieprzem, odrobiną cukru. Dodać posiekaną zieleninę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Przyrządzić sos jogurtowy: jogurt wymieszać z majonezem i keczupem, doprawić do smaku. Składniki sałatki ułożyć według uznania na półmisku,posypać rzeżuchą. Sosy podawać oddzielnie.