SAŁATKA Z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI

0
234
Rate this post

Składniki:

6 małych pomidorów
2 małe cebule
Pół główki sałaty
1 strąk żółtej papryki
25 dag marchewki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
Pół ogórka sałatkowego
3 kromki pieczywa tostowego
4 łyżki masła lub margaryny
15 dag jogurtu naturalnego
10 dag majonezu
1 łyżeczka chrzanu
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
Sól, cukier, pieprz:

Wykonanie:

Oczyścić, umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki sałatę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w bardzo cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Osączyć tuńczyka z zalewy, rozdrobnić widelcem. Pomidory umyć, osuszyć i podzielić na ćwiartki.
Ogórek umyć, podzielić wzdłuż na połowę i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chleb tostowy pokroić w kostkę.
Rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć kostki chleba z czosnkiem na złoty kolor. Majonez połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą, pieprzem, startym chrzanem i szczyptą cukru. Szczypiorek opłukać, osuszyć drobno posiekać. Sałatę wymieszać a ? cebuli, pomidorami, papryką, ? marchewki, ogórkiem i tuńczykiem. Przełożyć do miski i wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzoną sałatkę rozłożyć na talerze, posypać szczypiorkiem, resztą marchewki i cebuli. Wszystkie talerze udekorować chrzanem, posypać grzankami. Sos podawać osobno.