SAŁATKA SZPARAGOWA Z JAJKAMI

0
369
Rate this post

Składniki:

15 dag pieczarek
15 dag rokietty lub sałaty karbowanej
3 dag majonezu (o obniżonej zawartości tłuszczu)
Pół pęczka rzodkiewek
4 jajka
1 słoiczek szparagów
10 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki mleka
1 łyżeczka curry
1 łyżka soku cytrynowego
Sól, biały pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, przestudzić, obrać i podzielić każde jajko wzdłuż na sześć części. Szparagi odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki dokładnie oczyścić, umyć. Cztery najładniejsze odłożyć do dekoracji, pozostałe pokroić w cząstki. Liście sałaty umyć, osuszyć. 1/3 Liści pokroić na małe kawałki. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać.
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem i mlekiem. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, łyżeczką curry i pieprzem. Całe liście sałaty położyć na 4 talerzykach, na sałacie rozłożyć pieczarki, cząstki jajek, szparagi, rzodkiewki i pokrojoną sałatę. Polać wszystkie porcje sosem i udekorować rzodkiewkami.