Składniki:
1. 4 ćwiartki z kurczaka (lub osobno udka i pałki z kurczaka)
2. 2 duże czerwone papryki
3. 3 pomidory
4. 4 ząbki czosnku
5. 2 cebule
6. 4 łyżki oliwy
7. 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
8. 2 łyżeczki mielonego oregano
9. Świeże oregano
10. Sól
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem. Zmieszać trochę soli, zmielone oregano i mieloną słodką paprykę i tą mieszanką dokładnie natrzeć mięso.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Duże żaroodporne naczynie nasmarować łyżką oliwy i włożyć do niego przygotowane udka; skropić resztą oliwy. Wstawić do piekarnika na 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Papryki, oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków, umyć i osuszyć. Pokroić w szerokie paski; cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, czosnek zostawić cały. Pomidory umyć, osuszyć pokroić w ćwiartki. Wszystkie warzywa włożyć do naczynia z mięsem i piec jeszcze około pół godziny od czasu do czasu mieszając warzywa.