Składniki:
1. 2 młode cukinie
2. 40 dag mrożonego ciasta francuskiego
3. 1 czerwona papryka
4. 3 młode cebule dymki
5. 10 dag czarnych oliwek bez pestek
6. 3 jajka
7. Szklanka 12 % śmietany
8. 4 łyżki tartego parmezanu
9. 2 ząbki czosnku
10. Tymianek, rozmaryn
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozmrażać przez noc na dolnej półce lodówki. Rozmrożonym ciastem wyłożyć formę, w której będzie pieczona tarta.
Warzywa umyć, oczyścić. Cebulę i cukinię pokroić w plasterki, paprykę pokroić w paseczki. Warzywa poukładać warstwami na cieście francuskim. Oliwki osączyć z zalewy i posypać nimi warzywa na cieście. Śmietanę rozmieszać z jajkami, doprawić ziołami i obranym i rozgniecionym czosnkiem. Tą mieszanką zalać warzywa i posypać startym parmezanem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić tartę do piekarnika na pół godziny. Powinna się ładnie przyrumienić. Udekorować całość świeżymi ziołami.