WIOSENNA SAŁATKA RZODKIEWKOWA

0
186
Rate this post

Składniki:

2 średnie kalarepki
2 jajka
30 dag sałaty roszponki
1 pęczek rzodkiewek
4 łyżki octu winnego (z białego wina)
5 łyżek oleju

Wykonanie:

Ugotować na twardo jajka. Kalarepki przekroić na pół, obrać, umyć i pokroić w cząstki. W garnku zagotować niewielką ilość osolonej wody i wrzucić cząstki kalarepki. Gotować około 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą i osączyć.
Roszponkę i rzodkiewki oczyścić, opłukać, rzodkiewki pokroić w plasterki.
Jajka zalać zimną wodą, przestudzić i obrać ze skorupek. Pokroić w małą kostkę. Przyrządzić sos: ocet winny wymieszać z łyżką wody, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i olejem. Dokładnie wymieszać.
Składniki sałatki delikatnie wymieszać i przełożyć na półmisek, posypać pokrojonymi jajkami i polać sosem.