Składniki:
1. 60 dag żeberek wieprzowych
2. 1 szklanka piwa
3. 2 łyżki keczupu
4. 1 kostka rosołowa
5. 1 łyżka uniwersalnej przyprawy do zup
6. 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
7. Świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Wlać piwo do rondelka, dodać keczup, kostkę rosołową i posypać przyprawą (vegetą). Zagotować mieszając i ostudzić.
Żeberka podzielić na kawałki z dwoma kosteczkami. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie polać ostudzoną marynatą piwną. Odstawić na około 2- 3 godziny w chłodne miejsce od czasu do czasu odwracając kawałki żeberek, aby pokryły się marynatą.
Po trzech godzinach mięso przełożyć do brytfanki wraz z marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec około 40 ? 50 minut polewając, co jakiś czas marynatą. Przed końcem pieczenia posypać mieloną słodką papryką.