Zrazy z porem

0
248
Rate this post

Składniki:

1. 60 dag schabu
2. 1 duża marchewka
3. 1 duży por
4. 6 cienkich plasterków mortadeli
5. Sałata i pomidorki koktajlowe do dekoracji
6. 3 łyżki oleju
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Schab pokroić na 6 plasterków. Umyć, osuszyć i oprószyć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem (można według uznania oprószyć także ziołową przyprawą do wieprzowiny lub granulowanym czosnkiem). Mięso przykryć i odstawić na pół godziny.
Pora oczyścić i podzielić na poszczególne liście. Marchewkę obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.
Przyprawione kotlety rozbić. Na mięso nałożyć po plasterku mortadeli, plasterki marchewki i liście pora. Mięso zwinąć i gotowe zrazy spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej i na dość dużym ogniu szybko obsmażyć zwinięte roladki ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki i podlać niewielką ilością wody.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić brytfankę ze zrazami na około 20 minut. Przełożyć na talerze i udekorować przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą.