Wołowina z makaronem

0
138
Rate this post

Składniki:

1. 60 dag wołowiny
2. 10 dag makaronu (np. świderki)
3. 1 duża cebula
4. 2 ząbki czosnku
5. 2 marchewki
6. 2 pietruszki
7. Kawałek selera
8. 2 pomidory
9. 2 czerwone papryki
10. 40 dag ziemniaków
11. 4 łyżki oleju
12. Kminek
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać kminek i czosnek i smażyć aż cebula osiągnie złoty kolor.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Podsmażyć wszystko i podlać wodą; dusić na małym ogniu.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody na półtwardo.
Marchewki, seler i pietruszkę oczyścić, umyć i drobno pokroić; dodać do mięsa, gdy już będzie prawie miękkie i zalać 1,5 litra wody i gotować 10 minut. Paprykę oczyścić z pestek, umyć i pokroić; ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki; dodać do garnka mięsem. Doprawić i dodać ugotowany makaron.