Francuskie wina nazwy

0
179
Rate this post

Nazwy win francuskich

Każdy z nas chociaż raz w życiu zastanawiał się, co oznaczają te wszystkie dziwne nazwy na etykietach francuskich win. Otóż Francuzi nie chcieli nam ułatwić zadania przy wyborze wina. Francuskie wina nazwy wywodzą się z konkretnych regionów (np. Burgundia, Bordeaux), a wraz z jakością wina, nazwy są coraz trudniejsze, ponieważ wskazują coraz dokładniejsze miejsce pochodzenia. Po regionie mamy gminę, np. Medoc, a najbardziej prestiżowe wina wskazują konkretną działkę, z której pochodzą winogrona, przykładowo burgundzkie Aloxe Corton. Uznawane za najwspanialsze, białe wino świata pochodzi z regionu Chablis, a jest produkowane wyłącznie ze szczepu Chardonnay. Czerwone wino burgundzkie w znakomitej większości to pinot noir, czasem trafi się też szczep gamay (nie daje tak znakomitych win). W Bordeaux występuje najczęściej tzw. kupaż bordoski. Kupaż oznacza mieszankę różnych szczepów, a w tym regionie są to mieszane w różnych proporcjach cabernet sauvignon, merlot i w mniejszym stopniu cabernet franc. Nazwy często też oznaczają uregulowane prawnie apelacje. Np. AOC Champagne musi być wyprodukowane w Szampanii, grona do produkcji wina muszą również pochodzić z regionu Szampanii (konkretne, dopuszczone do produkcji szczepy), a dodatkowo musi być wyprodukowane tzw. metodą tradycyjną.