Żywność ekologiczna

0
153
Rate this post

Pod słowami żywność ekologiczna rozumieć należy nie tylko ekologiczne owoce i warzywa. Żywność ekologiczna to swoisty styl życia, styl produkcji żywności i dalekosiężne spojrzenie na przyrodę i ludzkość w ogóle. Ekologiczne uprawy polegają na minimalizowaniu szkód związanych z ingerencją człowieka w środowisko naturalne. Z żywności ekologicznej korzystamy nie tylko my, ludzie, ale cały ekosystem. W dzisiejszych czasach bardziej niż wcześniej należy kłaść nacisk na jak najbardziej naturalne uprawy. Oprócz oczywistych aspektów zdrowotnych, trzeba pamiętać o korzyściach, jakie płyną z rozwoju rolnictwa ekologicznego. Przede wszystkim dbałość o naturę, która cierpi bardzo przez masowe produkcje, pestycydy i inne szkodliwe „przyspieszacze” wzrostu. Kolejnym atutem jest oszczędność, która polega na niwelowaniu zewnętrznych środków stosowanych w produkcjach nieekologicznych. Europejskie logo żywności ekologicznej to liść uformowany z dwunastu gwiazd, na zielonym tle. Takich produktów szukajmy na sklepowych półkach.