Zrazy wołowe z ogórkiem

0
144
Rate this post

Składniki:

1. Pół kilograma zrazowej wołowiny
2. 1 kwaszony ogórek
3. 4 suszone grzyby
4. 10 dag boczku
5. 1/3 szklanki śmietany
6. 1 cebula
7. 2 łyżki musztardy francuskiej
8. 3 łyżki oleju
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Suszone grzyby umyć, namoczyć a następnie w tej samej wodzie ugotować.
Wołowinę umyć i osuszyć. Pociąć na plasterki i każdy rozbić lekko młotkiem. Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Ogórek i połowę grzybów pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek pokroić w plasterki.
Każdy plaster mięsa wysmarować musztardą francuską, ułożyć na nim kawałki cebuli, grzybków i ogórka. Ciasno zawinąć i obwiązać nicią.
Na patelni rozgrzać olej i zrumienić zrazy. Podlać wywarem z gotowania grzybów i dodać pozostałe grzyby. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dusić około godziny. Na końcu wlać śmietanę i dobrze wymieszać. Jeszcze raz doprawić.