Składniki:
1. 1 główka niezbyt dużej białej kapusty
2. 5 pomidorów
3. Pół kilograma mięsa wieprzowego
4. 30 dag wędzonego boczku
5. 2 łyżki oleju
6. 2 cebule
7. 1 łyżka majeranku
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z wierzchnich uszkodzonych liści i dosyć grubo poszatkować.
Cebulę po obraniu drobno posiekać, boczek pokroić w słupki, a mięso w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebule i trochę zeszklić, dodać do niej pokrojony boczek, chwilę przesmażyć a następnie dodać pokrojone w kostkę mięso, smażyć przez chwilę ciągle mieszając; doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i całość przełożyć do garnka, dodać kapustę i pół szklanki wody, zamieszać.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do garnka z kapustą i mięsem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Podawać na gorąco.